Followers

Sunday, May 27, 2012

doconstructed spanakopita: ovvero, budino caldo di spinaci con salsa di formaggio feta al profumo di origano e cracker di pasta filo al burro salato




I though a lot about this, I am not the type to 'deconstruct' dishes, but I wanted to try. And I wanted a spinach pudding, but spinach puddings started to pop up right and left on the MTChallenge, and I wasn't sure if I should add another one... but in the end I decided to go for it, and this is the result!
The puddings are really soft but perfectly set and stable, so you will make an impression with your guests!


Ingredients
For the savory spinach mini puddings:
500 g chopped frozen spinach
Water
100 ml milk
2 tbsp grated parmesan cheese
3 eggs
Salt to taste
Salted butter to grease the ramekins

For the Feta Sauce:
100 g feta
A sprig of oregano (or a pinch of dried oregano)
A little milk and hot water

For the Filo Crackers:
5 sheets of film pastry
Salted butter, melted, to brush

Boil the spinach with water, then drain but do not squeeze. Put the spinach in a bowl and blend with an immersion blender. Add the milk and blend again. Add the parmesan and eggs and blend again. Taste for salt then add salt. Grease 8 ramekins with butter and fill with the spinach mixture, then cover with baking paper and secure with a rubber band. Place in a roasting pan filled with water (only half-way through the ramekins) and bake at 160° C for about one hour. 

To make the sauce just brake the feta with a fork and thin down with a little milk and a little hot water until you get a creamy consistency. Do not use a blender but just a fork. Add the oregano and set aside.

To make the filo crackers, place 3 sheets of filo on a baking tray lined with baking paper. Brush with melted salted butter, then add 2 more sheets of filo and brush again. Using a pizza cutter or a knife make some incisions over the pastry to cut it into 8 rectangles, and then each rectangle into 2 triangles. Make sure that the incisions are all the way through the pastry (i.e. the pastry is cut into 16 triangles). Bake with the spinach pudding (on a different rack, of course!) until the top of the filo is golden and crispy.

Remove the puddings from the oven and reverse over the serving plates (they should come out easily, but otherwise just pass the borders with a knife). Add two filo triangles and a spoonful of feta sauce to each plate. Serve immediately as an antipasto. These puddings are soft, moist and creamy and can be eaten with a spoon, or a dessert fork, and are suited to open a formal dinner. My family really liked them, but I guess that they like Spanakopita too!




Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©



L'EMMETICHALLENGE DI MAGGIO 2012


21 comments:

  1. FA-VO-LO-SA! e presentata divinamente!

    ReplyDelete
  2. buonissimo, gli accoppiamenti, la presentazione, insomma tutto, buona domenica...

    ReplyDelete
  3. Bellissimi abbinamenti per una gara che sta dilagando anche *dall'altro lato del mondo!* :-)
    Ho scoperto il tuo blog e .... non lo mollo!
    Nora

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grazie TataNora, adesso vengo a trovarti!

      Delete
  4. Noooooooo ma questo e' un colpo di genio, Alessandra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. L'ho detto anch'io a tavola ed i miei figli a ridere "mamma sei proprio immodesta... però sono veramente buoni!"

      Delete
  5. Fantastica Ale...amo l'idea di reinventare ricette già note, amo la spanakopita, quindi questi budini mi fanno davvero gola :) come sempre complimenti!

    ReplyDelete
  6. That is very striking Alessandra! And I hope you have a great time in Sydney! :D

    ReplyDelete
  7. Mi piace troppo la destrutturazione dei piatti classici e no!! Qui in casa mi prendono anche un po' in giro per questa cosa... Ma il tuo budino è delizioso e assolutamente ben realizzato!! Bravissssssima
    Un abbraccio
    Dani

    ReplyDelete
  8. tanto di cappello!!! presentazione sublime e perfetta....e complimenti perchè io trovo l'mtc una sfida sempre di altissimo livello, troppo complicata per il mio semplice blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suvvia saresti perfetta!!! E poi è per divertirsi, mica si vince nulla (o sbaglio??).

      Delete
  9. Che bella idea!Bravissima!Una nuova versione della spanakopita!Buona settimana,carina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lena, da te è un complimento super gradito, non so come possa essere vista in Grecia una spanakopita... a pezzi! :-)

      Delete
  10. Non posso che unirmi al coro di complimenti e scusarmi per la svista del giveway...ma sono stata un pò lontana dal pc e sono arrikvata in ritardo!!

    Buona settimana

    loredana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Lory, avevo appena fatto il sorteggio! Sarà per la prossima volta!

      Delete
  11. non conoscevo la spanakopita, ma questa versione destrutturata me gusta mucho.
    o forse dovrei dire "Ego filò mala", o qualcosa del genere :-)

    ReplyDelete
  12. fantastica la spanakopita presentata così...chic...buonissima e davvero davvero esaltante :)

    ReplyDelete
  13. bellissima idea e bellissima presentazione!
    grazie :-)
    Francesca

    ReplyDelete
  14. adoro la cucina greca e questa ricette così presentata è fantastica! buona settimana Alessandra! un abbraccio !

    ReplyDelete
  15. I love spanakopita as a warm comfort food, but your version looks very chic.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails