Sunday, February 26, 2012

Pasta with silverbeet cream and pistachio pesto



I am updating this post to let you know about this initiative.
If you have a blog and would like to join in, write a post about it, use the logo and let the Doveconviene.it team know by sending them an email here, and then they will plant a tree for your blog.
I did this in June 2011 (you can find the post -in Italian- here), and so far they have planted 927 trees, but if they get to 1000 trees by the end of February iPlantatree.org will plant 100 more trees for them.





And now the pasta recipe!




Pick the silverbeet from your veggie garden (or buy it!), as much as you can, since it goes down a lot! I used young tender leaves of rainbow chard. Sauté with olive oil, one sliced shallot and salt. Cover and cook in its own steam (if you pick it fresh it will have enough water, otherwise you will need to add a little). Once it is cooked blend everything with an immersion blender until you get a dark green 'cream'.




To make the pesto I used some basil (from the garden), garlic, salt, olive oil and this ground pistachios that a Slow Food friend gave me in Italy. I really love this product, you can put it on pasta, in sauces and dips, and desserts! 




 To assemble: I cooked the pasta al dente, then tossed it in the pan with the silverbeet cream, then dished it, added a slice of ricotta on top, a tsp of pistachio pesto, a drizzle of olive oil and fresh basil leaves. Simple, and very green!




Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

25 comments:

  1. How wonderful! I've never had this kind of pesto... I need to try, combination of flavor is amazing!

    ReplyDelete
  2. I like the sound of the ground pistachio. Does it have a creamy/fatty mouthfeel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes it does, perfect for sweet and savoury dishes :-)

      Delete
  3. what a beautiful pasta dish! sounds delicious :)

    ReplyDelete
  4. wow its my first time here and you amaze me.
    you make it simple as 1,2,3 good, hope i can make one of it till midnight.
    thanks for sharing.

    ReplyDelete
  5. Invitante, perfino alle 10.23 di mattina!!!

    ReplyDelete
  6. Che meraviglia, concordo con Saretta, ne mangerei un piattone qui, sui 2 piedi :-)

    ReplyDelete
  7. This is a definite for me as soon as my beet grows back up after the freeze we have just had. Thanks. Diane

    ReplyDelete
  8. Have added this to my evernote recipe stash for when my chard and silverbeet is ready. I've just sown the seeds so it will be a winter treat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spinach and similar greens are also suitable :-).

      Delete
  9. Pesto! Its all over the blog world right now! Yours looks great!

    http://haymarket8.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? Well I guess that it is a great classic!

      Delete
  10. Ottima questa ricetta. Le foto sono bellissime. Ciao!

    ReplyDelete
  11. What a lovely pasta. It looks delicious and you've made it seem very easy to do. It is now on my must-try list. I hope all is well. Have a great weekend. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheers Mary, and have a great Weekend too!

      Delete
  12. Simple, beautiful pasta. I'm loving the last shot. Gorgeous!

    ReplyDelete
  13. intanto i fusilli mi piacciono particolarmente, a casa mia vanno quelli oppure le mmezze penne rigate quanto a pasta corta; poi il pesto che hai scelto è una cosa meravigliosa!

    per l'iniziativa dell'ecoblog....lo so, tutti dicono che sia una bella cosa ma non ho ancora aderito perchè sono una rompiscatole e non ho sufficienti informazioni a garanzia dell'iniziativa, anche se sul sito ce ne sono, mi mancano un paio di tasselli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anche a me mancano quei tasselli, e ci ho pensato un po' all'inizio, ma la vita delle aziende e' una questione di marketing e ci sono metodi piu' o meno utili/etici di farlo. Passivamente mi subisco pubblicita' che non vorrei solo perche' sono ferma ad un incrocio davanti al mega cartello pubblicitario, e attivamente di volantini ne devo sempre far fare anch'io sia per lavoro che per altre cose. E poi divento tutta emotiva quando si parla di alberi :-). Insomma, se devo scegliere a cosa credere fra tutte queste iniziative, allora io credo negli alberi. In fondo la carta e' la mia vita visto che sono nel settore editoriale!
      Quindi mi sono buttata a fiducia, e faccio tanti auguri al mio albero :-).

      Delete
  14. Anche il mio blog è CO2 Neutral ^__^!
    E questo piatto di pasta dev'essere una vera squisitezza *O*!

    p.s.: ho cambiato il nome del blog circa una settimana fa. Prima si chiamava "alice e il bianconiglio nel pianeta dei golosi" ;)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, adesso capisco! Infatti riconoscevo il blog ma non il nome (e poi ero gia' fra i sostenitori) e non capivo come mai! :-)

      Delete
  15. chissà che bontà questi fusilli! complimenti, un pesto delizioso! :)

    ReplyDelete
  16. ciao Alessandra! come stai? un abbraccio da Sassuolo!!
    anna maria

    ReplyDelete
  17. Che pesto goloso.....io adoro il pistacchio!! Non l'ho mai mischiato al basilico, è un'idea! baci, franci

    ReplyDelete
  18. Yum....a great way to use up all those greens I will soon be seeing in my vege box!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails