Followers

Wednesday, January 11, 2012

Castagnaccio: the easiest cake ever for Sweet New Zealand???





This month Sweet New Zealand is hosted by Arfi of HomeMadeS (click here to enter), and because Arfi is gluten free I am offering a typical Italian treat from my childhood: castagnaccio.

First of all I have to inform you that I was raised on chestnuts, and chestnut flour. We made many things with the flour, mostly fritters (you can find the recipe here) and castagnaccio. There are so many versions of castagnaccio, the main being just chestnut flour and water, with a pinch of salt (optional) and a sprig of rosemary on the top. The best thing is that chestnut flour is naturally sweet, and that you just need water to mix it, making it the perfect low fat (chestnuts are the only low fat nuts) high protein, gluten free and vegan treat!


I mixed chestnut flour with enough water to make a batter, and this time I added 2 tbsp of cocoa (cocoa also go well with chestnuts) and a very small pinch of salt. No sugar needed. Pour the batter into a large baking pan lined with baking paper and bake everything at 180°C until the cake is ready (about 20 minutes, check with a toothpick). Let it cool down before serving. Unfortunately I forgot to take the photo on the first day, so this was the morning after and the top of the castagnaccio had cracked like a dry desert... but it was still great for breakfast :-).



Photos and Recipe by Alessandra Zecchini ©

29 comments:

  1. Ciao bella!!!Un saluto ed un abbraccio!!!Smack!

    ReplyDelete
  2. Non mi decido mai a farlo, e si che mio marito ne è ghiotto...vediamo se mi fai venire tu l'ispirazione :-)

    ReplyDelete
  3. Stefania, ai toscani piace, faglielo con il rosmarino :-).

    ReplyDelete
  4. Buonissimo il castagnaccio...non l'ho mai fatto, mi dovrò decidere di sicuro...ciao.

    ReplyDelete
  5. Chestnut flour sounds delicious, I've never seen it before. Love that you had cake-for-breakfast :)

    ReplyDelete
  6. ecco io proprio per il rosmarino non è che lo ami molto.......però qui si fa un po' più umido, alla fine l'aspetto ricorda un po' quelloo della torta di pane (che invece mi piace moltissimo).
    allora più secco e senza rosmarino, lo faccio piccolo ma lo provo ^^

    ReplyDelete
  7. il castagnaccio è una di quelle ricette che fanno tanto "comfort food"!

    ReplyDelete
  8. Have never come across chestnut flour. The cake looks lovely.

    ReplyDelete
  9. @ Barbara, anch'io lo preferisco senza rosmarino, il rosmarino mi piace ma non nei dolci... appena fatto era piu' umido, ma poi si dev'essere seccato troppo, forse perche' l'ho lasciato nel forno che era ancora caldo, ma era buono ugualmente. Pero' le frittelle lo sono di piu'!!! Hai visto la ricetta? Vegan anche quella!

    @ Cookie Jar, I think the chestnut flour is a very Italian product, I cannot find it in New Zealand.

    ReplyDelete
  10. Alessandra le frittelle a chi non piacciono????? E la farina di castagne ce l'ho, un bel sacchettone da un chilo ^^ Credo anche io che sia una cosa tipicamente italiana sai, ma nemmeno online riesci ad averla? Se no te la mando io, se le spese di dogana non sono troppo onerose ^^
    Un bacione :)

    ReplyDelete
  11. Non ti preoccupare Bibi che me ne metto un po' in valigia :-).
    E poi si', spedire dall'Italia costa troppo davvero, ma grazie del pensiero!

    ReplyDelete
  12. Mamma mia che bello pensare che il nostro castagnaccio arriva fin dalla parte opposta del mondo! Complienti, continuerò a leggerti :)
    Bibi, tutto merito tuo che stasera mi ispiri la curiosità dei blog! :*

    ReplyDelete
  13. Chestnut flour is a new one on me. Wonder if you can get in NZ? Sounds intriguing.

    ReplyDelete
  14. È incredibile....io non l' ho mai provato a fare, tutte le volte mi viene il panico della cottura, perché le poche volte che lo assaggiavao mi capitava di trovare difetti di cottura, o troppo crudo( abbastanza disgustoso) o duro come il cemento.....devo seguire le tue dosi e i tuoi tempi......mi hai convinta!

    ReplyDelete
  15. Mi ronza in testa da un po'... Che buono!!

    ReplyDelete
  16. Ale ciao!Ma sei ancora in Italia?
    Il castagnaccio è una cosa che amo molto e..anni fa lo facevo spessissimo quando tornavo dai miei per l'we ai tempi dell'università...E, ti dirò di più, lo facevo anche con la ricotta, veniva morbidissimo!!!E coi pinoli of course ;)
    Ah, per la farina di cocco..quella usata è simile al formaggio grattato non finissima come il pangrattato epr intenderci!
    Bacione

    ReplyDelete
  17. Wow, that really is super easy! Do you know anywhere in NZ that sells chestnut flour that isn't expensive? Although considering you don't really need any other ingredients I guess it would be worth the investment :D

    ReplyDelete
  18. Oh you lucky thing! I have dreamed of being able to use chestnut flour for a long time now, but alas, the only chestnut flour I've ever got my hands on in NZ was purchased from a Indian store... and rancid :-(
    I've always got my eyes peeled over here in Perth, I'm hoping to find somewhere that sells it. There are so many Italians over here! Love how simple this gf cake is.

    ReplyDelete
  19. To all who enquired about chestnut flour:

    I never seen it in New Zealand, and Emma, if the one that you got was rancid it is because chestnut flour only lasts about 6 month, then it starts to go off (some packed varieties have a longer shelf life).

    I usually take home about 500g in my suitcase, I would take more but in the end there are so many things that I would like to take...

    It would be great if an importer could get it, I think it is a great product for gluten free recipes, not only Italian recipes.

    @ Saretta, ecco, hai ragione ci stanno bene anche i pinoli!!! Artu', a dire la verita' io vado a occhio con i tempi di cottura e le dosi semplicemente perche' questa farina puo' essere piu' o meno umida/grumosa/secca... dipende davvero dal tipo, dall'essicazione delle castagne (si dice cosi'?) e dalla conservazione della farina stessa. Ma tu hai il forno a legna? Li' viene anche piu' buona!

    E per essere sicura che sia cotta io vado con lo stecchino, e poi con la carta da forno sotto cosi' se in dubbio sollevo e guardo sotto :-).

    ReplyDelete
  20. Yum! I didn't know there is chestnut flour. This will be something I would enjoy searching for during my next shopping. ;-) Always learn something new during blog hopping!

    ReplyDelete
  21. I'm totally intrigued by this recipe - what a shame that we can't get chestnut flour here in New Zealand, as I would love to try this xo

    ReplyDelete
  22. Sounds wonderful Alessandra...but where can we get chestnut flour??

    ReplyDelete
  23. Wow, it would be great if someone could start importing it! I wonder why they haven't. You're right Alessandra - you could market it really successfully here I think!!

    ReplyDelete
  24. I just searched and came across this place: http://www.goldenfields.co.nz/chestnut_flour.php

    Would that be the right kind of chestnut flour??

    ReplyDelete
  25. How lovely, Alessandra. Sorry for my coming late to read this. I'm very slack these days. Thanks for your submission!

    ReplyDelete
  26. I go to ѕеe dailу sοme web pages and sites to гead articles οr reviews, but this webpagе provides qualitу based writing.
    Visit my page ... mouse click the next Web site

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails