Sunday, May 22, 2011

Rhubarb Meringue Mini-pies (or Cupcakes) and Rhubarb Smoothie







A Nikau palm leaf fell on my rhubarb plant, the hazards of living in the bush. I rescued what I could, the rhubarb plant will regrow, for sure, but I had a few stalks to use, quickly. I cut some of the stalks and cooked them quicly with very little water and one tbsp of sugar. In the meantime I got some sweet short crust pastry out of the freezer (this is very convenient when I have to make something sweet in a hurry) and I cut it with cookie cutters. I lined the back of my cupcake trays (regular and mini cupcakes) with cupcake cups, and placed the 'biscuits' on top. 





This way, when the pastry bakes it takes the shape of a small pastry container. Let the pastry cool down, then gently lift it out of the paper cups, reverse the same paper cups, and place the pastry inside, ready to be filled.








To make the meringue topping I used the syrup from the rhubarb (I added one more tbsp of sugar and boiled it down a bit). Pour the hot syrup, slowly, over the whipped egg whites while beating. Then spoon some on top of each little tart. I had some meringue left over, so I just added some icing sugar to make it stiffer and made some Rhubarb meringues too.





Bake for about 20-30 minutes on low, the topping should be still soft, and just start to brown. I left the normal meringues in the oven for one hour longer, and then I let them cool down in the oven until dry.





I did keep some rhubarb raw, just to make a smoothie. I got the idea from Vic of The Life and I wanted to try. I used some apple juice, a banana, and a couple of stalks of rhubarb (raw). It wasn't too pink, but the taste was really nice, and I will try again once the plant is back into shape.




I leave you with this picture my daughter made on my iPhone, using the ArtStudio Lite (a free application). She has been 'painting' so many flowers, I got quite a collection, I think that they are lovely, but of course I would think so. What do you think?




Photos and Recipes by Alessandra Zecchini, Artwork by Arantxa Zecchini Dowling ©



24 comments:

  1. oh i like this idea those cups are so cute and yum!

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  2. Prima di tutto, sei un genio. Ero gia' triste perche' tanto il rabarbaro non lo trovo ma poi ho esultato per il barbatrucco del cuocere le tartellette al contrario!!! Voglio provare presto, quella a fiore e' un amore.
    E quanto a fiori, devo dire che tua figlia oltre a talento ha buon gusto, ha usato pure i miei colori preferiti ;-)
    Ciao!

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  3. E' un'idea geniale per preparare le basi di pasta frolla, non ci avevo mai pensato! Grazie di aver messo le foto step by step, senza quelle credo mi sarei persa ;)

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  4. hahaha modestamente idea mia, mi e' venuta quando una volta ho tirato su i biscotti ancora caldi e mi si sono piegati :-).

    Naturalmente non saro' stata la prima, ogni volta che scopro un trucchetto trovo sempre qualcuno che l'aveva fatto eoni fa!

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  5. Thank you for visiting my blog and for your lovely comments. I'm glad that you visited me as it has enabled me to discover your lovely blog. I love rhubarb so what a treat to have these recipes on your blog!
    Have a lovely weekend
    Isabelle x

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  6. OMG you're so clever! Great tip about the pie cups. And the tarts look delish but alas, there's no vegan substitute for meringue ;)

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  7. Alessandra sono stupende, i cestini di pasta frolla delizioni, io così faccio quelli al parmigiano...e poi il rabarbaro, qui ogni tanto si trova, non sempre, ho fatto una crostata, buonissima,. vorrei fare anche la marmellata ma non se ne trova abbastanza....mi piacciono molto anhe le meringhe ti sono venite bene...un abbraccio

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  8. ....sei creativa in cucina, componi sempre piattini meravigliosi, non potresti non esserlo nelle altre arti :)
    ti ho lasciato un premio, buona giornata ^^

    http://correndomiincontro.blogspot.com/2011/05/lovely-me-seriously.html

    Bibi

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  9. cominciamo dall'ultimo. i fiori di tua figlia sono molto belli, ha un tratto delizioso, molto "grafico" ma quanti anni ha?

    per le tartellette, mi piacciono moltissimo, qui da me non c'è versi di trovare il rabarbaro, ho provato a piantarlo su in montagna da mia mamma, vediamo cosa viene fuori, ma mi sa che c'è da aspettare comunque l'anno prossimo, l'ho messo giù troppo tardi.

    e poi buona l'idea della meringa che lo ingentilisce.

    ultimamente sono molto incasinata, e non riesco a seguire né il mio blog né gli altri come vorrei, mi perdo tutte le vostre bontà... :-(

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  10. bellissimo quel mazzo di fiori sia i colori che il tratto grafico molto interessante tua figlia a quanto pare ha delle doti in merito.

    L'idea delle tartellette rivoltate invece merito tuo ed é geniale cosi' finalmente si riesce ad avere la dentellatura perfetta ed anche la cottura. bravissima :)

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  11. un mazzo di fiori dai tratti istintivi e rapidi, potresti usarlo come copertina per un tuo prossimo libro, mi piace molto!!!
    anche il mio rabarbaro ha quel colore e dato che ne ho qualche gambo in freezer credo che sarebbe perfetto per quella bibita fresca e un dolcetto d'accompagnamento, ciauzzzz

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  12. Your photos today resemble the best of water colors. They are really lovely. Your mini-tarts are gorgeous and I'm sure as delicious as they are beautiful. I hope you have a great day. Blessings...Mary

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  13. You're still getting rhubarb!? Can't be TOO cold then. Poor rhubarb :(
    I love the cute flower garnishes.

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  14. Oh they are so beautiful! I've never used rhubarb but I definetly should give it a go

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  15. Dimentivavo: baci e buona serata!

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  16. this post is full of great ideas...

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  17. bellissime creazioni... pare di sentirne i profumi! io non sono ancora riuscita a trovare il rabarbaro... ho un elenco di cose da provare, ci metto anche questa!buona settimana!

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  18. Davvero un'idea molto originale.Bravissima.
    Un saluto e buona serata.
    Ciao,Fausta

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  19. Thank you all for your comments.

    @ B., grazie, vengo a vedere

    @ Gaia, mia figlia ha 12 anni, il disegno e' fatto con le dita sull'iPhone, lei ci mette solo pochi minuti.

    @Sasa, it doesn't freeze or frost in the bush so I get rhubarb until June/July, But then I don't get it in spring... still, after that nikau leaf falling on it I don't know if this year it will want to go to sleep earlier...

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  20. I love your little tarts, so gorgeous and delicious, great idea to use the sugar syrup from your rhubarb in the meringue.

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  21. Meraviglia!Sono reduce da un we a Stoccolma, ed un dessert con rabarbaro indimenticabile..QUesti dolcini &relativi barbatrucchi soo irresistibili!!!

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